Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Κέκυρας στους Βελονάδες, 1/4/17

3/4/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζει την επαφή της με τις Οργανώσεις Μελών και με την κερκυραϊκή κοινωνία η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της οποίας παρευρέθησαν σε συγκέντρωση με μέλη και φίλους του κόμματος που φιλοξενήθηκε το Σάββατο (1/4) σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Βελονάδων. Στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν μέλη των Οργανώσεων της βόρειας Κέρκυρας, παρευρέθη ο βουλευτής Κ. Παυλίδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα που ετέθησαν, ενώ ακούστηκαν και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τόσο από τα παρόντα μέλη της Ν.Ε. όσο και από τα παριστάμενα μέλη των Οργανώσεων και φίλους του κόμματος.
Προηγήθηκε ομιλία του βουλευτή σχετικά με το διαμορφούμενο πολιτικό τοπίο, με τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με την προσπάθεια να κλείσει σύντομα το τεχνικό σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης, παρά το σκληρό διαπραγματευτικό κλίμα.
Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Παυλίδης ανέφερε: «Καταφέραμε, σε πολιτικό επίπεδο, να έρθουμε σε μια συμφωνία η οποία λέει ότι θα έχουμε τη δημοσιονομική υποχρέωση, με -κατ’ αυτούς- μέτρα μεταρρυθμιστικά, για αλλαγή στην αρχιτεκτονική δομή του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, με ταυτόχρονο δικό μας δικαίωμα σε κάθε μέτρο που προτείνουν να προτείνουμε δικές μας μεταρρυθμίσεις κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Ποια είναι η δική τους λογική; Προσπαθούν να διαμορφώσουν μια εσωτερική αναδιανομή του πλούτου, παίρνοντας το χρήμα από τα χαμηλά λαϊκά στρώματα και φτιάχνοντας ανάπτυξη με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε, καταφέρνοντας να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη αυτή η υποχρέωση, με την έννοια ότι ό,τι μέτρο πάρεις, θα έχεις και μέτρα ελάφρυνσης των αντίστοιχων ομάδων».
Ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την αρχική τοποθέτηση – ομιλία του, επισημαίνοντας τον ρόλο των κομματικών Οργανώσεων να ενημερώνουν έγκυρα τον λαό, έχοντας απαραιτήτως προετοιμαστεί ιδεολογικά και πολιτικά.
Οι παριστάμενοι διαπίστωσαν έλλειμμα πληροφόρησης από τα συστημικά ΜΜΕ, τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν ερωτήσεις στα μέλη της Ν.Ε. και στον βουλευτή γύρω από ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και τοπικού – κερκυραϊκού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, έθεσαν ζητήματα σχετικά με το ΕΣΡ και τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, για το κυβερνητικό πρόγραμμα και για την οικονομία, για την πάταξη της διαφθοράς, για τη διαπραγμάτευση και τα εργασιακά, για τη ΔΕΗ, για τον Τουρισμό και τον Πρωτογενή Τομέα, για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και για το έργο των Φραγμάτων.
Ο συντονιστής της Νομ. Επιτροπής Γ. Κρητικός και μέλη της, όπως ο Κ. Γκούσης και ο Τ. Τόμπρος, τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα και με τη δέσμευση οι επαφές με τις Οργανώσεις και συνολικά με την κερκυραϊκή κοινωνία να συνεχιστούν σε κάθε περιοχή του νησιού.

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε.

Επίσκεψη του Σταύρου Κοντονή στην Κέρκυρα, 24-26/3/17

Κέρκυρα, 24/3/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη λειτουργίας Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας εντός των Φυλακών της Κέρκυρας, νέες επισκευαστικές εργασίες σε πτέρυγα του κτηρίου, αλλά και μετατροπή του σε χώρο ιστορικής μνήμης, με επικείμενη τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής, εξήγγειλε την Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκε για να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου.
Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπ. Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη και με την παρουσία του διευθυντή των Φυλακών Κερκύρας Β. Θώμου, ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε τους χώρους των Φυλακών και, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, χαρακτήρισε «απολύτως ικανοποιητικές» τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.
Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στις Φυλακές, το “παρών” έδωσαν οι δύο βουλευτές Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης, η αντιπεριφερειάρχης Κερκύρας Ν. Πανδή, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Τσούκας και ο περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κ. Γκούσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
«Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δεν εξαγγέλλεται, υλοποιείται», δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος απ’ το κτήριο των Φυλακών τής Κέρκυρας. Ενημέρωσε ότι έχει ήδη υπογράψει τις σχετικές εντολές για την έναρξη της λειτουργίας του από τη νέα σχολική χρονιά σε κατάλληλο χώρο εντός του κτηρίου και σημείωσε: «Η γνώση και η μόρφωση είναι ελευθερία, ακόμη και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τελούν υπό καθεστώς κράτησης. Πέραν του ότι θα είναι μία απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο τους, θα τους δώσει και τη δυνατότητα να αποκτήσουν και έναν τίτλο σπουδών, τον τίτλο αποφοίτησης από το Γυμνάσιο ο οποίος μπορεί να τους χρησιμεύσει στη ζωή τους».

Συνθήκες κράτησης
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι, από τις 150 άδειες που δόθηκαν φέτος παραβιάστηκε μόνον η μία «πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κρατούμενοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο επικρατούν συνθήκες ανθρώπινες και φυσιολογικές».
Σημείωσε, επιπλέον, ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών στις πτέρυγες του κτηρίου, ενώ απομένει να γίνουν σε ακόμη μία ακτίνα. Μάλιστα, η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ανέλαβε να συντάξει μελέτη αποκατάστασης, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση ενός φούρνου που υπήρχε στο παρελθόν αλλά είχε καταστραφεί στη διάρκεια των επεισοδίων του 1996.
Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας προκειμένου να διοργανωθούν θεατρικές και εν γένει καλλιτεχνικές δράσεις στο χώρο των Φυλακών και ευχαρίστησε γι’ αυτό τον Δήμο της Κέρκυρας, αλλά και το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, εθελοντές του οποίου έχουν αναλάβει να διδάσκουν αγγλικά στους κρατουμένους και ελληνικά στους αλλοδαπούς εγκλείστους. «Πρόκειται για δράση αλληλεγγύης προς ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάζονται. Ανεξάρτητα απ’ τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει και από τις ποινές τις οποίες εκτίουν, η κοινωνία πρέπει να φανεί αλληλέγγυα σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή της ζωής τους, ώστε οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και να μην το επαναλάβουν όταν βρεθούν ελεύθεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χώρος ιστορικής μνήμης
Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επικείμενη τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής μπροστά απ’ την είσοδο των Φυλακών, κτήριο το οποίο χαρακτηρίζεται ως ιστορικός χώρος, καθώς εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο παρελθόν αγωνιστές της Αριστεράς και κομμουνιστές.
«Επισκέφθηκα τα μπουντρούμια στα οποία κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι αγωνιστές της Αριστεράς κατά τη δικτατορία του Μεταξά και αργότερα. Αν σήμερα εμείς είμαστε αριστεροί, είναι γιατί υπήρξαν αυτοί οι αγωνιστές. Με το παράδειγμά τους, αυτοί οι άνθρωποι του Λαού μάς άνοιξαν τον δρόμο και μας έδειξαν αυτά τα φωτεινά μετέωρα της Αριστεράς και της υπεράσπισης του λαϊκού κινήματος. Έδωσα εντολή αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης. Θα τοποθετηθεί και ειδική μαρμάρινη επιγραφή που θα αναφέρεται στις κρατήσεις, στις κακουχίες, στα βασανιστήρια, στις δολοφονίες αυτών των σπουδαίων ανθρώπων. Τιμά την ιστορία αγωνιστών της Αριστεράς, που λάμπρυναν με το ήθος, την ανιδιοτέλεια και με το παράδειγμά τους την πορεία της ελληνικής Αριστεράς. Από αυτές τις Φυλακές, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε δώσει την επιστολή στράτευσης όλων των αριστερών και κομμουνιστών στον αντιφασιστικό αγώνα. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα πώς οι αριστεροί και οι κομμουνιστές αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα για την πατρίδα. Όχι ανέξοδα λόγια σε καιρό ειρήνης, αλλά στάση προσφοράς και θυσίας όταν η πατρίδα κινδυνεύει», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Σταύρος Κοντονής.
Ακολούθησαν συναντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικαστικό Μέγαρο της Κέρκυρας με τους προέδρους των δικαστικών σχηματισμών, με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και με τον Δικηγορικό Σύλλογο του Νομού.

Δικαστική απόφαση για το Βατοπαίδι
Ερωτώμενος για τη δικαστική απόφαση για το Βατοπαίδι, με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής σημείωσε: «Δε θέλω να σχολιάσω δικαστικές αποφάσεις, όμως, όσον αφορά το πολιτικό σκέλος αυτής της υπόθεσης, νομίζω ότι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες σωστά στηρίζονται σε νομικούς ισχυρισμούς, δεν μπορούν να διαγράψουν πολιτικές ευθύνες».

Το Γραφείο Τύπου
τής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Το τρίπτυχο των προγραμματικών δηλώσεων: Πάταξη διαφθοράς – παράλληλο πρόγραμμα – υλοποίηση της συμφωνίας

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, τη Δευτέρα το βράδυ, με την οποία θα ανοίξουν οι 3ήμερες εργασίες, με κορύφωση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Πάταξη διαφθοράς -παράλληλο πρόγραμμα -υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι το τρίπτυχο της πρωθυπουργικής ομιλίας (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ στην «Αυγή» της Κυριακής), ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η παρέμβασή του στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
tsipras

Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους. Ανοικτή η βουλή στους πολίτες, άρση των όποιων θετικών διακρίσεων των εργαζομένων της βουλής, αλλά και των εργασιακών επισφαλειών όπου αυτές υπάρχουν, διαρκής αξιολόγηση, εφαρμογή περικοπών σε βουλευτές επιδομάτων και αποζημιώσεων και εξομοίωση προς τα κάτω του φορολογικού καθεστώτος.